Uutiset

syys 30 2018

DSNFi mukana vaatimassa yritysvastuulakia

in News

DSNFi mukana vaatimassa yritysvastuulakia

DSNFi on mukana yli 70 yrityksen, järjestön ja ammattiliiton #ykkösketjuun-kampanjassa, jonka tavoitteena on saada Suomeen ihmisoikeuksia koskeva yritysvastuulaki. Laki velvoittaa yritykset välttämään ja vähentämään toimintansa kielteisiä ihmisoikeusvaikutuksia. Monet muut maat, kuten Ranska ja Sveitsi, ovat jo laatineet kunnianhimoisen yritysvastuulain.

Kastisyrjintä on myös yritysvastuukysymys. Yritystoiminnassa kastisyrjintä voi näkyä esim. syrjintänä rekrytoinneissa, velkaorjuutena tai lapsityönä.

Kansalaiset voivat tukea kampanjaa allekirjoittamalla kampanjavetoomuksen, joka luovutetaan eduskuntavaalien jälkeen uusille päättäjille. Eduskuntavaaliehdokkaat voivat sitoutua edistämään yritysvastuulakia. Yritykset ja yhteisöt voivat ilmoittautua tukemaan kampanjaa.

Kuva: #Ykkösketjuun-kampanja

Read more

maalis 04 2018

Discussion: Caste Discrimination as a Global Human Rights Issue

in News

Dalit Solidarity Network in Finland (DSNFi) and Felm (Suomen Lähetysseura) welcome you to join a discussion focusing on caste discrimination as a global human rights problem. The keynote speaker of the event is Ms. Meena Varma, Executive Chair of the International Dalit Solidarity Network (IDSN) and Director of the Dalit Solidarity Network UK (DSN UK). The event will be organised on Wednesday 21 March at 14.30–16.30 in the hall 28 in the Metsätalo building of the University of Helsinki (Unioninkatu 40).

Caste discrimination affects an estimated 260 million people globally, the majority living in South Asia. Discrimination is also experienced among South-Asian diaspora around the world, e.g. in the UK. Similar forms of discrimination also exist in Japan, Yemen and some African countries.

Caste systems divide people into unequal and hierarchical social groups. Those at the bottom are considered impure and they are subjected to “untouchability” practices. “Untouchables” –known in South Asia as Dalits –face discrimination in every aspect of their lives and are often assigned the most dirty and hazardous jobs.

The International Dalit Solidarity Network (IDSN) was founded in 2000 to advocate for Dalit human rights and to raise awareness of Dalit issues nationally and internationally. The network has had a significant impact on the internationalisation of caste discrimination as a critical human rights issue. The Dalit Solidarity Network UK (The DSN UK) is a campaigning and advocacy organisation working on caste in the UK. The DSN UK has campaigned many years for outlawing caste discrimination in the UK.

Program of the event:
• Opening words: Ms. Tytti Matsinen, Human Rights Adviser, Felm
• Keynote speech: Ms. Meena Varma, Executive Chair of the IDSN and Director of the DSN UK
• Commentary: Ms. Anu Vasamies-Hackenbruch, Manager, Development cooperation in Nepal, Felm
• Commentary: Dr Kaari Mattila, Secretary-General, Finnish League for Human Rights
• Free discussion

Date and time: Wednesday 21 March at 14.30–16.30
Venue: the hall 28 in the Metsätalo building of the University of Helsinki (Unioninkatu 40)

No registration (there are 30 sitting places in the hall).

The organizers:
The Dalit Solidarity Network in Finland (DSNFi) is a volunteer-based, registered organization. It advocates and raises awareness for the elimination of caste discrimination. dalit.fi

Felm is an international actor of the Evangelical Lutheran Church of Finland and one of the biggest development NGOs in Finland. Felm has supported Dalits in Nepal almost 40 years through its projects. suomenlahetysseura.fi

Read more

maalis 04 2018

Keskustelutilaisuus: Kastisyrjintä globaalina ihmisoikeuskysymyksenä

in News

Dalitien solidaarisuusverkosto (DSNFi) ja Suomen Lähetysseura järjestävät globaalia kastisyrjintää koskevan keskustelutilaisuuden. Pääpuhujana tilaisuudessa on Meena Varma, International Dalit Solidarity Networkin johtaja sekä Dalit Solidarity Network UK:n toiminnanjohtaja Iso-Britanniasta. Tilaisuus pidetään keskiviikkona 21. maaliskuuta kello 14.30-16.30 Helsingin yliopiston Metsätalossa, sali 28 (Unioninkatu 40). Tapahtuma on englanninkielinen.

Kastisyrjinnästä kärsii noin 260 miljoonaa ihmistä, joista valtaosa asuu Etelä-Aasiassa. Kastisyrjintä ei kuitenkaan rajoitu Etelä-Aasian maihin, vaan kasti ja kastikäytännöt kulkevat ihmisyhteisöissä maahanmuuton mukana.

Kastijärjestelmä jakaa ihmiset syntyperän perusteella ryhmiin, joilla on yhteiskunnassa erilaiset oikeudet. Kastiasema määrittää arvon ja ammatin lisäksi myös sen, missä voi asua, kenen kanssa voi aterioida ja kenen kanssa solmia avioliiton. Kastijärjestelmän pohjalla olevia pidetään saastaisina ja he kohtaavat monenlaista syrjintää. ”Koskettamattomat” eli dalitit kohtaavat syrjintää elämän kaikilla osa-alueilla ja heidät pakotetaan usein suorittamaan likaisimpia ja vaarallisimpia töitä.

International Dalit Solidarity Network (IDSN) perustettiin vuonna 2000 ajamaan dalitien ihmisoikeusasiaa ja lisäämään ihmisten tietoisuutta kastisyrjinnästä kansainvälisesti. Verkoston työllä on ollut merkittävä vaikutus kastisyrjinnän nostamisessa kansainvälisesti tärkeäksi ihmisoikeuskysymykseksi. Dalit Solidarity Network UK on kampanjointia ja vaikuttamistyötä tekevä järjestö, joka työskentelee kastisyrjinnän lopettamiseksi Iso-Britanniassa. Suomalainen sisarverkosto DSNFi on perustettu vuonna 2010.

Ohjelma:
• Avauspuheenvuoro: Tytti Matsinen, ihmisoikeusasiantuntija, Suomen Lähetysseura
• Pääpuheenvuoro: Meena Varma, toiminnanjohtaja, International Dalit Solidarity Network
• Kommentti: Anu Vasamies-Hackenbruch, kehitysyhteistyökoordinaattori (Nepal), Suomen Lähetysseura
• Kommentti: Kaari Mattila, pääsihteeri, Ihmisoikeusliitto
• Vapaata keskustelua

Keskiviikkona 21. maaliskuuta kello 14.30-16.30
Metsätalo, sali 28, Helsingin yliopisto (Unioninkatu 40)

Ei ennakkoilmoittautumista (salissa on 30 istumapaikkaa).

Tilaisuuden järjestävät:


Dalitien solidaarisuusverkosto ry (DSNFi) on vapaaehtoisvoimin toimiva järjestö, joka tekee vaikuttamistyötä kastisyrjinnän poistamiseksi. dalit.fi

Suomen Lähetysseura on Suomen evankelis-luterilaisen kirkon kansainvälinen toimija ja yksi Suomen suurimmista kehitysyhteistyöjärjestöistä. Lähetysseura on tukenut daliteja Nepalissa erilaisten projektien kautta jo lähes 40 vuoden ajan. suomenlahetysseura.fi

 

Read more

helmi 23 2018

Yhdistyksen vuosikokous 21.3. klo 18 – Tervetuloa!

in News

Dalitien solidaarisuusverkoston sääntömääräinen vuosikokous järjestetään keskiviikkona 21.3. 2018 klo 18.00 Kepan Vallila-kokoustilassa osoitteessa Elimäenkatu 25-27, Helsinki (5. kerros). Kokouksessa käsitellään sääntömääräiset vuosikokousasiat. (Yhdistyksemme sääntöihin voi tutustua täällä: http://dalit.fi/mita-dsnfi-tekee/yhdistyksen-saannot/)

Lisäksi kokouksen alussa Suomessa vierailulla oleva International Dalit Solidarity Networkin (IDSN) johtaja Meena Varma kertoo kuulumiset globaalin kattoverkostomme työstä. Varma on myös Dalit Solidarity Network UK:n  toiminnanjohtaja, ja saamme kuulla tietoja ja terveisiä myös Iso-Britannian solidaarisuusverkoston työstä.

Yhdistyksen jäsenille on lähetetty vuosikokouskutsu sähköpostilla. Mikäli olet jäsen etkä ole saanut sähköpostia, ole yhteydessä: info@dalit.fi.

Lämpimästi tervetuloa!

 

 

Read more

joulu 29 2017

Kampuselämää Bangaloressa

in News

”Sykähdyttävin hetki matkani aikana oli se, kun näin kampuksella esityksen, jossa kuusi opiskelijaa tanssi ja soitti ylväänä dalit-rumpua. Esitys oli osa tamilien sadonkorjuujuhlaa, Pongalia. Rumpu on merkittävä ja arvostettu osa dalitien omaa historiaa, kulttuuria ja traditionaalista uskontoa ja sen käyttö on jatkunut myös kristityissä yhteisöissä. Rummun kautta daliteilla on ollut perinteisesti myös pieni jalansija kastihindujen uskonnollisessa elämässä, johon he eivät muuten ole saaneet osallistua. Dalitit ovat toimineet rituaalisina rummuttajina kastihindujen hautajaisseremonioissa. Rummutus lehmännahasta valmistetulla rummulla on kastihindujen näkökulmasta saastuttavaa ja siksi työ on langennut daliteille.”

Dalitien solidaarisuusverkoston hallituksen jäsen Mari Metso opiskeli kolme kuukautta Intian Bangaloressa ja kirjoittaa kokemuksistaan blogitekstissään. Lue Marin blogi.  

Read more

joulu 03 2017

Seuraathan meitä jo Facebookissa?

in News

Dalitien solidaarisuusverkoston tuoreita kuulumisia ja kastisyrjintää käsitteleviä uutisia löydät Facebook-sivultamme.

Voit myös liittyä Facebook-ryhmäämme, joka on tarkoitettu keskusteluryhmäksi jäsenillemme ja kaikille dalitien ihmisoikeustilanteesta ja kastisyrjinnän vastaisesta työstä kiinnostuneille.

 

Read more

kesä 18 2017

Dalit girls learn about their rights in the villages of Rautahat

in News

The chair of the DSNFi Minna Havunen visited Nepal in the spring of 2017. She travelled to Dalit communities in Rautahat and got to know the work of the NNDSWO, the oldest registered Dalit organisation in Nepal. Read her blog about the visit: the English version and the Finnish version.

Read more

kesä 17 2017

Rautahatin dalitkylissä tytöt oppivat omista oikeuksistaan

in News

Dalitien solidaarisuusverkoston puheenjohtaja Minna Havunen vieraili helmi-maaliskuun vaihteessa Nepalissa. Matkallaan hän vieraili Rautahatin alueen dalitkylissä ja tutustui Nepalin vanhimman dalitjärjestön NNDSWO:n työhön. Lue Havusen blogikirjoitus ”Rautahatin dalitkylissä tytöt oppivat omista oikeuksistaan”.

Read more

touko 01 2017

Kukka Harvilahden blogi: Taide dalit-liikkeessä

in News

Millä tavoin Intian Karnatakan kastittomien ja alakastisten asiaa ajava dalit-liike, kirjallisuus ja esittävä taide ovat yhteydessä toisiinsa? Dalitien solidaarisuusverkoston jäsen Kukka Harvilahti kirjoittaa aiheesta DSNFi:n Jäsenblogissa. Harvilahti puhui aiheesta myös 20.3.2017  Dalitien solidaarisuusverkoston vuosikokouksessa.  Osittain samoja teemoja tutkii myös hänen Helsingin yliopiston Sosiaalitieteiden laitoksella hyväksytty pro gradunsa Inklusiivista politiikkaa ja subversiivista teatteria – Adiman kulttuurikeskus Etelä-Intian Karnatakassa.

Lue Kukan blogi täältä.

Haluatko sinä kirjoittaa Jäsenblogiimme? Ota yhteys: info@dalit.fi.

Read more

huhti 09 2017

DSNFi:n hallitus 2017

in News

Dalitien solidaarisuusverkoston vuosikokous 20.3. valitsi hallituksen puheenjohtajaksi jatkamaan Minna Havusen.  Lisäksi hallitustehtävissä jatkavat edellisvuoden hallituksesta Mikko Malkavaara, Kaisa Raittila, Sami Kivelä, Anne Meretmaa, Mari Metso ja Timo Lappalainen. Uusina hallituksen jäseninä aloittivat Lauri Lind ja Lotta Lehmusvaara.

Järjestäytymiskokouksessaan 4.4. hallitus sopi keskenään seuraavista vastuutehtävistä:

Minna Havunen, puheenjohtaja, vaikuttaminen, vaikuttamisviestintä
Sami Kivelä, varapuheenjohtaja, varainhankinta, Maailma Kylässä
Kaisa Raittila, rahastonhoitaja, jäsenvastaava
Mari Metso, sihteeri, tapahtumat
Lotta Lehmusvaara, viestintä, varainhankinta (Lehmusvaara erosi hallituksesta kesäkuussa 2017)
Mikko Malkavaara, asiantuntija
Timo Lappalainen, vaikuttaminen, eteläyhteistyön kehittäminen
Anne Meretmaa, globaalikasvatus (puhujavierailut)
Lauri Lind, vaikuttaminen, tapahtumat

Read more

Sivu 1 (4)1234